فهرست مطالب

نشریه نظریه و عمل در برنامه درسی
پیاپی 18 (پاییز و زمستان 1400)

  • تاریخ انتشار: 1401/01/24
  • تعداد عناوین: 13
|
  • زهرا گویا صفحات 1-4

    تقدیم به پژوهشگر ژرف اندیش و اخلاق مدار عرصه تعلیم وتربیت ایران آقای دکتر محمد عطاران که با دانشی عمیق و درهم تنیده با ادبیات و شعر و فلسفه و عرفان، برای انسان شانیت قایل است و محور اصلی پژوهش هایش، «انسان» است. وی با ظرافت، به درون هزارتوی نهاد آدمی، نقب می زند تا این «پدیده» بی بدیل خلقت را بشناسد و بر رمزورازش نور بتاباند. با این روحیه، «پدیدارشناس» و «روایت پژوهی» خلاق و نواندیش شده و در این مسیر، کارهای ناب خلق نموده و دانشجویان و هم رشته ای هایش را بهره مند ساخته است.

  • معصومه فرهوش، سارا ابراهیمی*، عباس قلتاش صفحات 5-34

    این پژوهش باهدف طراحی الگوی بسته خودآموزبرای کلاس های چندپایه دردوره دوم ابتدایی وبررسی اعتباردرونی آن انجام شد.روش پژوهش حاضرآمیخته از نوع طرح اکتشافی متوالی بود.دربخش کیفی پژوهش ازروش تحلیل محتوای کیفی ودربخش کمی ازروش پیمایشی برای اعتباریابی درونی استفاده گردید.دربخش کیفی شرکت کنندگان پژوهش شامل کلیه معلمان، راهبران آموزشی،متخصصان وکارشناسان آموزشی چندپایه وکلیه اسناد و منابع نظری وپژوهشی کلاس های چندپایه بودکه بااستفاده ازروش نمونه گیری هدفمند15نفرومنابع مرتبط به عنوان نمونه انتخاب شدند.حجم نمونه نیزبراساس اصل اشباع نظری تعیین شد.ابزارگردآوری داده ها،مروراسناد،مبانی نظری وپژوهشی و مصاحبه نیمه ساختاریافته بود.دربخش کمی،به منظوراعتباریابی درونی،جامعه پژوهش شامل کلیه معلمان ومتخصصان کلاس های چندپایه وطراحی آموزشی بودکه 30 نفرازآن ها باروش نمونه گیری دردسترس انتخاب شدندکه دردومرحله اولیه ونهایی درمورد الگو نظردادند.ابزارگردآوری داده ها دربخش کمی،پرسشنامه محقق ساخته بود.یافته های تحلیل محتوای کیفی8 مولفه اصلی رانشان دادکه عبارت بودنداز: تعیین موضوع آموزشی،احصااهداف آموزشی،تعیین انتظارات عملکردی،تعیین پیش نیازهای یادگیری،بازتالیف محتوا،تعیین موادورسانه های آموزشی،ارزشیابی وبازخورد.یافته های اعتباریابی درونی بااستفاده ازآزمونtتک نمونه بیانگرآن بودکه میانگین به دست آمده کل گویه هابالاترازمیانگین فرضی3 است واین تفاوت میانگین معنادارمی باشد.براین اساس،الگوی بسته خودآموزدارای اعتباردرونی است.

    کلیدواژگان: کلاس چندپایه، طراحی الگو، اعتبار درونی، بسته آموزشی خودآموز
  • سحرناز برنگی، علی مرادخانی*، یحیی قائدی صفحات 35-68

    هدف مقاله حاضر،بررسی امکانات کاوشگری موسیقایی برای یادگیری به شیوه ی فبک بود. پرسشهای پژوهش عبارت اند از کاوشگری موسیقایی چیست؛چه امکاناتی برای آموزش موسیقی فراهم می کند.روش شناسی پژوهش،کیفی از نوع توصیفی-تحلیلی است.مقاله با کاربرد مولفه های دانش موسیقایی به طراحی سه شیوه ماهیت هستی شناختی اثر موسیقایی؛موسیقی چونان اثر زیباشناختی؛موسیقی بمثابه کنش اجتماعی به استخراج مفاهیم از محرکها پرداخت.شیوه ی گردآوری اطلاعات،کتابخانه ای با بررسی سبک های موسیقی کلاسیک جهانی 1900 تا1950میلادی و پس از1950 بود.محرک ها:دو اثر از جان کیج،اثری از کلود دبوسی، اثری از پندرسکی بود.کاوشگری موسیقایی،روش تجهیز دانش آموزان به توانایی های زبانی و شناختی،با ترکیبی از تحلیل های تکنیکی و تجربه های زیباشناختی است؛نتیجه ی یادگیری موسیقی با کاوشگری به دانش آموزان می آموزد چگونه موسیقی بمنزله ی یک پدیده ی اجتماعی عمل می کند؛با ارایه ابزاری از جمله مفاهیم و واژگان موسیقایی به آنها مهارت و قدرت گفتگو پیرامون آثار موسیقایی می بخشد. برای نهادینه کردن مفاهیم تاریخی در ذهن و افزایش توانایی دانش آموزان در آهنگسازی یا تنظیم،فعالیت هایی با تلفیق کاوشگری اجتماعی و موسیقایی پیشنهاد می شود.

    کلیدواژگان: کاوشگری موسیقایی- فلسفه برای کودکان- آموزش موسیقی
  • احمد ابراهیمی، سید ابراهیم میرشاه جعفری*، علی ربانی خوراسگانی صفحات 67-98

    پژوهش حاضر، با هدف شناسایی و تبیین پیش بایست های راهبرد یاددهی-یادگیری دیالوژیک، متناسب با ‏ویژگی های نسلی دانشجویان ‏کارشناسی امروز با روش آمیخته اکتشافی ‏انجام شد. ابزارهای مورد استفاده در بخشهای کیفی و کمی، به ترتیب، مصاحبه نیمه ساختاریافته و پرسشنامه ‏محقق ساخته بود. تحلیل یافته ها در قسمت کیفی بر مبنای نظریه داده بنیاد و در قسمت ‏کمی، توصیفی-پیمایشی است. جامعه آماری بخش کیفی، صاحب نظران دو حوزه علوم تربیتی ‏و علوم اجتماعی بود که نمونه از بین آنها به صورت هدفمند، تا حد اشباع اطلاعات، ادامه یافت. ‏جامعه آماری بخش کمی شامل اساتید و دانشجویان دوره کارشناسی بود که نمونه از بین آنها به روش تصادفی طبقه ای، ‏متناسب با حجم انتخاب شد. بر اساس یافته ها، ‏8 پیش بایست مهم مورد شناسایی واقع شد که ‏در میان آنها، «ایجاد زمینه های بحث و نقد علمی در تدریس» در صدر قرار دارد. در نتیجه، انگیزه مندی تحصیلی و رشد علمی دانشجویان ‏امروز، منوط به اهتمام مدرسان در کاربست پیش بایست های مذکور است.

    کلیدواژگان: آموزش عالی، دوره کارشناسی، یاددهی-یادگیری دیالوژیک، ویژگی های نسلی، نسل جدید
  • نفیسه بیگی، حمیدرضا رضازاده بهادران*، علی اکبر خسروی بابادی، کامبیز پوشنه صفحات 99-130

    این مقاله به معرفی آسیب‎های ارزشیابی توصیفی دوره ابتدایی از نگاه برنامه‎ریزان درسی ایران می‎پردازد. بدین منظور، از روش «نقادی و خبرگی تربیتی» در ذیل رویکرد کیفی، استفاده شد. نمونه با شیوه نمونه‎گیری گروه بارز از جامعه متخصصان برنامه‎ریزی درسی انتخاب و اطلاعات به وسیله مصاحبه نیمه‎ساختاریافته گردآوری گردید. اطلاعات به شیوه «مضمونی» تحلیل شد و برای تامین اعتبار یافته‎ها، روش «بازبینی گروه اطلاع‎رسان» استفاده شد. نتایج نشان داد ارزشیابی توصیفی دوره ابتدایی بعنوان یک طرح نوآورانه و مصوب، دارای دوازده آسیب اساسی است که در سه گروه طبقه‏بندی شده‎اند: در حوزه نظام آموزش و برنامه درسی چهار آسیب «توقعات زیاد، نبود نظارت حرفه‏ای، راهنماهای ناموثر و فقر سرمایه‏گذاری»، در حوزه عمل معلم چهار آسیب «شایستگی کم، اعتبار کم، سختی عمل و فشار سازمانی» و در حوزه رفتار شاگرد چهار آسیب «کاهش انگیزه، کاهش سواد، افزایش توقع و رقابتهای غیرمفید» شناسایی شدند.

    کلیدواژگان: : ارزشیابی توصیفی، آسیب ‎شناسی، دوره ابتدایی، نقادی برنامه‎ریزان درسی
  • علی بیرمی پور*، شیدا اچرش صفحات 131-176

    این پژوهش از نظر هدف کاربردی و از نظر روش، کیفی از نوع سنتزپژوهی است. در این پژوهش، برای تجزیه و تحلیل داده‏ها از چارچوب ارایه شده توسط الو و کیگناس (2008) استفاده شد. قلمرو پژوهش و اصلی‏ترین منابع گردآوری داده ها، پژوهش‏های متعددی است که متناسب با ارتباط موضوعی و به روش پریسما تعداد 69 نمونه به صورت هدفمند انتخاب شدند. در مراحل بعدی، کدگذاری و طبقه‏بندی اطلاعاتی انجام شد؛ که حاصل ترکیب مقولات و نتایج تحلیل منجر به استخراج چارچوب مفهومی در ارتباط با چالش‏های انتقال از آموزش حضوری به آموزش مجازی و ارایه ی راهبردهای مناسب برای این انتقال گردید. به طور کلی، چالش‏های انتقال به آموزش مجازی در چهار طبقه و 22 کد استخراج گردید و راهبردهای انتقال موفقیت‏آمیز از آموزش حضوری به آموزش مجازی نیز در هفت طبقه و 17 کد ارایه شدند.

    کلیدواژگان: چالش های آموزش مجازی، آموزش عالی، کووید-19، کرونا، سنتزپژوهی
  • سهیلا غلام آزاد*، زهرا گویا، علیرضا کیامنش صفحات 177-206

    این مطالعه به دنبال تبیین ملاک ها و نشانگرهای وضع مطلوب برنامه درسی ریاضی مدرسه ای در ایران است. برای این منظور اسناد بالادستی نظام تعلیم و تربیت در ایران و یافته های تحقیقی و ابتکارهای موجود در حوزه برنامه درسی ریاضی مدرسه ای  مورد بررسی قرار گرفت. چارچوب انتخابی برای این مطالعه مدل ده مولفه ای اکر برای برنامه درسی است. بر اساس این مدل، برای اطمینان از تعادل و اثربخشی برنامه درسی، با پاسخ به ده سوال مشخص و مبتنی بر برنامه درسی، ملاک هایی برای مولفه های برنامه درسی ریاضی مدرسه ای در ایران ارایه و اعتبارسنجی شدند. مطالعه حاضر با استفاده از روش تحلیل اسنادی، و روش تحلیل کیفی، به شیوه استنباطی انجام شد. شرکت کنند گان در این مطالعه، به صورت هدفمند از بین متخصصان مربوط انتخاب شدند. در نهایت، ملاک ها و نشانگرهای برنامه درسی ریاضی به تفکیک مولفه ها تعیین شد. به توصیه این مطالعه، برای بازنگری برنامه درسی ریاضی، توجه به این ملاک ها و نشانگرها، یک ضرورت است.

    کلیدواژگان: برنامه درسی ریاضی، بنیان های منطقی یادگیری ریاضی، سند برنامه درسی ملی در ایران، ملاک ها و نشانگرهای برنامه درسی ریاضی مدرسه ای
  • مژگان ماهرالنقش، علیرضا عصاره*، غلامعلی احمدی، مهدی دوایی صفحات 207-240

    در این پژوهش، تلاش شده به تحلیل رابطه بین متغیرهای موثر بر برنامه درسی با تاکید بر کارآفرینی دانشگاه های شهر تهران پرداخته شود. در ابتدا با مطالعه پیشینه پژوهش های مرتبط متغیرها شناسایی و با نظرات خبرگان و به روش دلفی فازی غربالگری شدند. جامعه آماری، در بخش کیفی 30 خبره شامل اعضای هیات علمی دانشگاهی و خبرگان و در بخش کمی با فرمول کوکران  385  نفر می باشند و از تحلیل شبکه فازی برای تعیین وزن و از معادلات ساختاری تفسیری برای سطح بندی و تحلیل روابط بین متغیرها استفاده شده است. بر اساس یافته های تحلیل شبکه فازی، زیر متغیر های تعامل با موسسات حامی اجرای فعالیتهای مشترک بین المللی، نگرش کار آفرینی، اعطای وام از طریق بانکها، میزان استفاده از فن  آوری اطلاعات و ارتباطات در تدریس و هماهنگی دروس اختیاری با نیازهای فرد از نظر معلمین  بیشترین وزن و اهمیت را دارد

    کلیدواژگان: الگو، اعتبارسنجی برنامه درسی، مولفه های کارآفرینی، دانشگاه کارآفرین
  • اکرم ورمزیار، عفت عباسی*، مسعود گرامی پور صفحات 241-270

    هدف از این پژوهش بکارگیری یک رویکرد پژوهشی ترکیبی از نوع طرح همسوسازی همگرا جهت ارزشیابی برنامه درسی ریاضی پایه هفتم بود. بخش کیفی روش مطالعه موردی بود، در حالیکه مرحله کمی یک مطالعه ارزشیابی با مدل سیپ (CIPP) بود. جامعه پژوهش شامل معلمان و دانش آموزان ریاضی دختر پایه هفتم شهرستان اسلامشهر بودند. نمونه گیری هدفمند یک استراتژی جهت جمع آوری داده های کیفی با استفاده از مصاحبه نیمه ساختار یافته بود، در حالیکه نمونه گیری تصادفی خوشه ای چند مرحله ای جهت تکمیل پرسشنامه ها و تحلیل امتحانات نهایی جریان داشت.نتایج نشان داد که کیفیت زمینه بالا و مطلوب است، در شرایطی که کیفیت درونداد پایین و نامناسب می باشد. بعلاوه، کیفیت فرایند و برونداد (مهارت) از نگاه معلمان و دانش آموزان قابل قبول بود. همچنین، تحلیل امتحانات ریاضی نشانگر دانش ناکافی دانش آموزان بود، در حالی که ایشان نگرش مثبتی نیز نسبت به ریاضیات نداشتند.

    کلیدواژگان: ارزشیابی، برنامه درسی ریاضی، پایه هفتم، الگوی سیپ
  • فرزانه تکبیری*، محبوبه خسروی، نعمت الله موسی پور، حسن ملکی، رضا افهمی صفحات 271-346

    هدف این مقاله طراحی الگوی برنامه درسی شخصی شده مبتنی بر هنرمفهومی در دوره ابتدایی است. هنرمفهومی یکی از اقسام هنرپست‎مدرن[1] است که از منظر آن آموزش وبرنامه درسی امری کاملا شخصی وموقعیتی است. بابکارگیری روش سنتزپژوهی به بررسی نظرات و منابع مربوط به هنرمفهومی اقدام شد و نه مقوله اصلی هنرمفهومی شناسایی شده شامل توجه به: مسایل اجتماعی، سیاسی وفرهنگی/ رویکرد انتقادی/ چند فرهنگی/ خلاقیت/ تعامل با مخاطب/ بعد جهانی وبومی/  مسایل زیست محیطی/ تنوع در تکنیک ورسانه. از سوی دیگر موضوع شخصی‎سازی آموزش، که طی چنددهه گذشته مجددا دارای اهمیت شده است، نشان می‎دهد که برنامه درسی وقتی می‎تواند موثر و کارآمد باشد که با شخص به ماهو شخص ارتباط برقرار سازد. برای تحقق برنامه درسی شخصی شده، مفاهیم: «سبک، چگونگی، سطح، محتوا، راهبرد وروش تدریس، رسانه، ارزشیابی، وقت ومکان» مطرح هستند. براین اساس، تلاش شد تا الگویی از ترکیب مفاهیم اساسی هنرمفهومی درقالب کلی برنامه درسی شخصی‎شده فراهم گردد که به تایید نهایی متخصصان برنامه درسی وهنرمفهومی رسیده است.

    کلیدواژگان: الگوی برنامه درسی، هنرمفهومی، برنامه درسی شخصی شده، برنامه درسی دوره ابتدایی
  • الهام کاظمی، حسن ستاری ساربانقلی*، رحمت محمدزاده، افرا غریب پور صفحات 347-378

    آموزش با کیفیت و فهم و درک دقیق درس طراحی معماری و شهرسازی که در واقع وسیله ای جهت آشنا نمودن دانشجویان رشته عمران با رشته معماری و نیز از بین بردن شکاف عمیق بین این دو رشته است، ضروری به نظر می رسد. هدف این پژوهش، بررسی کیفیت آموزش درس مذکور برای دانشجویان مقطع کارشناسی دانشکده مهندسی عمران است. شیوه پژوهش، کیفی- تحلیلی و پیمایشی و از نظر نتایج یک تحقیق کاربردی است. جامعه اماری مورد مطالعه شامل کلیه دانشجویان ترم 4، 5، 6، 7 و 8 مهندسی عمران دانشگاه تبریز است که این درس را گذرانده اند. نتایج به دست امده از یافته ها نشان می دهد که کیفیت آموزش این درس برای دانشجویان عمران دانشگاه تبریز، 24.44% ضعیف، 67.77% متوسط و 7.77% خوب است. گویه های مورد بررسی بعد آموزشی اکثرا نسبتا نامطلوب و بعد کالبدی اکثرا نسبتا مطلوب است. در نهایت، جهت بهبود کیفیت آموزش درس طراحی معماری و شهرسازی پیشنهاداتی ارایه گردیده است.

    کلیدواژگان: کیفیت، آموزش، طراحی معماری و شهرسازی، مهندسی عمران، دانشگاه تبریز
  • مینا یزدانیان*، محدثه جغتایی صفحات 379-396

    پژوهش حاضر باهدف بررسی تاثیر استفاده از پادکست آموزشی بر پیشرفت تحصیلی، انگیزه یادگیری و یادگیری خلاقانه دانش آموزان انجام شد. جامعه آماری شامل کلیه دانش آموزان پایه پنجم شهرستان سبزوار در سال تحصیلی 1398-99 و نمونه آماری این تحقیق، 50 نفر از دانش آموزان دبستان شهید باجگیر 2 بود که با روش نمونه گیری هدفمند انتخاب شد و دو کلاس به طور تصادفی به دو گروه آزمایش (25نفر) و کنترل (25نفر) تقسیم شدند. دانش آموزان گروه آزمایش با پادکست آموزشی آموزش دیدند و افراد گروه کنترل با آموزش سنتی. پرسشنامه انگیزه یادگیری هارتر، خلاقیت تورنس و پیشرفت تحصیلی در پیش آزمون و پس آزمون مورداستفاده قرار گرفت. داده های حاصل از اجرا، با استفاده از آزمون تحلیل کوواریانس مورد تجزیه وتحلیل قرار گرفت. یافته ها نشان داد، بهره گیری از سیستم چندرسانه ای پادکست آموزشی بر پیشرفت تحصیلی، انگیزه درونی یادگیری و یادگیری خلاقانه دانش آموزان در درس مطالعات اجتماعی پایه پنجم تاثیر معنی داری داشته و باعث افزایش آن ها شده است.

    کلیدواژگان: پادکست آموزشی، پیشرفت تحصیلی، انگیزه یادگیری، یادگیری خلاقانه
  • اکبر سعیدنیا، فیروز محمودی*، علی ایمان زاده، کیومرث تقی پور صفحات 397-428

    پژوهش حاضر با هدف طراحی الگوی برنامه درسی مبتنی بر پروژه STEM در دوره ابتدایی بر اساس روش سنتزپژوهی انجام شد. جامعه پژوهش شامل کلیه پژوهش های علمی معتبر مرتبط با موضوع بود که با جستجوی منظم در پایگاه های اطلاعاتی و بر اساس معیارهای ورود و خروج، تعداد 67 پژوهش برای بررسی نهایی انتخاب شد. برای جمع آوری، ثبت و گزارش اطلاعات اولیه پژوهش ها از فرم کاربرگ محقق ساخته استفاده شد. تحلیل یافته ها با استفاده از الگوی هفت مرحله ای هورد (1983) و روش کدگذاری باز و محوری انجام شد. برای تایید پایایی فرمول ضریب کاپای کوهن بکار برده شد که میزان توافق بین ارزشیاب ها 79درصد بود. طبق یافته های پژوهش برنامه درسی مبتنی بر پروژه STEM برنامه ای دانش آموزمحور است که برای تمامی عناصر برنامه نقشی متفاوت از برنامه های آموزشی سنتی و رایج تعریف می کند.

    کلیدواژگان: طراحی الگوی برنامه درسی، برنامه درسی مبتنی بر پروژه STEM، عناصر برنامه درسی
|
  • Masoumeh Farhoush, Sara Ebrahimi*, Abbas Gholtash Pages 5-34

    The study aim wasto designingand validationthe patternof self-learning packagefor multi-grade classesin secondprimary school&to investigateits internal validity.The method wasa mixed method withsequential exploratory design.In the qualitative part,the qualitativecontent analysis methodwas used,and in the quantitative part,the survey method was used for internal validity.In the qualitative part community wereall multigrade teachers,educational leaders,specialistsand experts and alldocuments and theoreticaland research resourcesof multigrade classes that15persons andrelated resources as samples were choosenusing targeted sampling method.Sample size was determined basedonthe principleof theoretical saturation.Data collection tools were reviewof theoreticaland research foundations and semi-structured interviews.In the quantitative part,for internal validity,the research population includedall multi-grade teachers and instructional design specialists,whom30peoples were selected by available sampling method that the commented about pattern in the first and final stagesof designing.The datacollection toolwas a researcher-made questionnaire.The findingsof the qualitative section showed8main components.Internal validity findings using one-samplet-test showed that the meanof all itemswas higherthan the hypothetical mean of3andthis differencewas significant.Accordingly,the self-learning package patternhas internal validity.

    Keywords: multigrade class, designing pattern, internal validity, self-learning package
  • Saharnaz Berangi, Ali Moradkhani*, Yahya Ghaedi Pages 35-68

    The purpose of this article was to investigate the possibilities of Musical Inquiry for use in P4C.the questions are:what is Musical Inquiry?What facilities does it provide for Music Education?the methodology is descriptive-analytical.the article uses the components of musical knowledge to design three methods of musical inquiry.the method of data acquisition was library research;study of classical music styles from1900to1950 and after1950.stimulies:two works by Cage,a work by Debussy,a work by Penderesky. Musical inquiry is a method to equip students with linguistic-cognitive abilities,with a combination of technical analysis and aesthetical experiences. Learning music by Inquiry, teaches the students how music acts as a social phenomenon;it provides them with the tools and concepts of musical terminology to give them the skill and power to talk about musical works. Activities with a combination of Social and Musical Inquiry are suggested to systematize historical concepts in the mind and increase student’s abilities to composing or arrangement.

    Keywords: musical inquiry, philosophy for children, music education
  • Ahmad Ebrahimi, Ebrahim Mirshah Jafari*, Ali Rabbani Pages 67-98

    The present study was conducted with the aim of identifying and explaining the prerequisites of a dialogical teaching-learning strategy, proportionate‎ to generational characteristics of todaychr('39')s ‎undergraduate students, using the mixed method. The tools used in the qualitative and quantitative sections were semi-structured interview and researcher-made questionnaire, respectively. The analysis of the findings in the qualitative part is based on grounded theory and in the quantitative part is descriptive-survey. The statistical population in the qualitative section was the experts, of which the sample of them continued in a targeted manner‎. The statistical population in the quantitative section, consisted of faculty members and undergraduate ‎students from whom the research sample was selected from them by stratified ‎random method. Based on the findings, 8 important prerequisites were identified. As a result, the academic motivation and scientific growth of todaychr('39')s students, depends on the efforts of teachers in the application of the mentioned Prerequisites.

    Keywords: Higher education, Undergraduate course, Dialogical teaching-learning, Generational characteristics, New ‎Generation
  • Nafiseh Beygi, HamidReza Rezazadeh Bahadoran*, AliAkbar Khosravi Babadi, Kambiz Poushaneh Pages 99-130

    This article has been compiled with the aim of introducing the descriptive evaluation disadvantages of elementary school from the perspective of Iranian curriculum planners. For this purpose, the method of "educational connoisseurship and criticism" was used under the qualitative approach. The sample was selected by intensity sampling method and information was collected through semi-structured interviews. The obtained information was analyzed by "thematic analysis" method and to validate the findings, the "information group review" method was used. Data analysis showed that the descriptive evaluation as a project in the field of education and curriculum has four disadvantages: "high expectations, lack of professional supervision, ineffective guides and poor investment", in the field of teacher practice has four disadvantages "competence Low, low credibility, difficulty of action and organizational pressure" and in the field of student behavior has four disadvantages "decrease in motivation, decrease in literacy, increase in expectations and useless competition

    Keywords: descriptive evaluation in Iran, pathology, elementary course, critique of curriculum planners
  • Ali Beiramipour*, Sheyda Echresh Pages 131-176

    This research is applied in terms of purpose and synthesis in terms of method. The scope of research and the main sources of data collection are numerous studies that have been conducted since the outbreak of Covid-19 virus in connection with the challenges of transition from face-to-face to virtual education in Iran and abroad. 69 samples were purposefully selected. In the next steps, information coding and classification was performed; The combination of categories and the results of the analysis led to the extraction of a conceptual framework related to the challenges of transfer from face-to-face training to virtual training and the presentation of appropriate strategies for this transfer. In general, the challenges of transition to e-learning in two dimensions, macro and micro, were extracted in four categories and 22 codes, and successful transfer strategies from face-to-face to virtual education were presented in seven categories and 17 codes.

    Keywords: Virtual learning challenges, Higher Education, Covid-19, Corona, Synthesis Research
  • Soheila Gholamazad*, Zahra Gooya, Alireza Kiamanesh Pages 177-206

    This study is to explain the criteria and indicators of the ideal form of school mathematics curriculum in Iran. For this purpose, the national documents of the education system in Iran and related research findings to school mathematics curriculum were examined. The Akker’s ten-component model for the curriculum was adapted as the framework for this study. In order to ensure the balance and effectiveness of the curriculum, in this framework, each of the components address a specific question. By answering them, criteria for the components of the school mathematics curriculum were presented. The research method of the study was document analysis and qualitative content analysis in the form of inferential. To validate the presented criteria, a number of mathematics educators and curriculum specialists participated in this study. Finally, for each of the components introduced in the framework, the criteria and indicators of the ideal form of mathematics curriculum were determined.

    Keywords: Mathematics Curriculum, Logical Foundation of Mathematics Learning, National Curriculum Document, Criteria, indicators for school mathematics curriculum
  • Mozhghan Maheronaghsh, Alireza Assareh*, Gholamali Ahmadi, Mahdi Davaei Pages 207-240

    in this study,an attempt has been made to analyze the relationship between the variables affecting the curriculum with emphasis on entrepreneurship in Tehran universities. At first, by studying the background of related researches, the variables were identified and screened with the opinions of experts by fuzzy Delphi method.The statistical population consists of 30 faculty members and experts in the qualitative section and 385 people in the quantitative section with the Cochran's formula.Fuzzy network analysis is used to determine the weight and interpretive structural equations are used to level and analyze the relationships between variables.Based on the findings of fuzzy network analysis,the following variables of interaction with institutions supporting the implementation of joint international activities, entrepreneurial attitude, lending through banks, the use of information and communication technology in teaching and coordination of optional courses with individual needs in terms of Teachers have the most weight and importance

    Keywords: template, curriculum validation, entrepreneurship components, entrepreneurial university
  • Effat Abbasi*, Masoud Gramipour Pages 241-270

    The purpose of this research was to employ a mixed method of convergent triangulation design to evaluate the seventh-grade math curriculum. qualitative phase of  study was a case study, whereas quantitative stage was an evaluation study with the CIPP model. research population consisted of  seventh-grade female mathematics teachers and students of Islamshahr. purposeful sampling method was a strategy to collect qualitative data through a semi-structured interview in the qualitative inquiry, while multistage random cluster sampling was running to fill questionnaires and analyzing final exams in the quantitative study. results showed that quality of the context is high and desirable, where the condition of input is low and unsuitable. Moreover, the quality of the process and product was acceptable from the teachers and students' points of view. In addition, analyzing mathematics examinations indicated that the knowledge of students is insufficient, while they did not also have a positive attitude towards mathematics.

    Keywords: Evaluation, Math Curriculum, seventh grade, Cipp model
  • Farzane Takbori*, Mahbobe Khosravi, Nematolah Mosapour, Hasan Maleki, Reza Afhami Pages 271-346

    The purpose of this article is to design a personalized lesson plan based on conceptual art in elementary school. From the point of view of conceptual art (from postmodern arts), educationand curriculum is a completely personal and situational matter. Using synthetic research method, the ideas and sources related to conceptual art were examined and the nine main categories of conceptual art identified included: social, political and cultural issues / critical approach / multicultural / creativity / audience interaction / global and indigenous dimension / biological issues Environmental / Variety in media technique. To realize a personalized curriculum, the concepts are: "style, how, level, content, teaching strategy and method, media, evaluation, time and place." Accordingly, an attempt was made to provide a model of combining the basic concepts of conceptual art in the general form of personalized curriculum, which has reached the final approval of the curriculum and conceptual arts experts.

    Keywords: Curriculum Template, Conceptual Art, Personalized Curriculum, Elementary Curriculum
  • Elham Kazemi, Hassan Sattari Sarbangholi*, Rahmat Mohammadzade, Afra Gharibpour Pages 347-378

    Quality education and accurate understanding of the course of architectural design and urban planning, which is in fact a means to acquaint civil engineering students with the field of architecture and also to eliminate the deep gap between the two disciplines, is necessary. The purpose is to evaluate the quality of education of the mentioned course for undergraduate students of the faculty of civil engineering. The employed investigation method is qualitative-Analytical and applicable.  The statistical society is comprised of whole students, which passed architecture design and urban development lesson in B.A degree of civil engineering in Tabriz University. The achieved results demonstrated that the quality of education was 24.44% weak, 67.77% moderate, and 7.77% high. The investigated parameters in educational point of view were mostly relatively undesirable and in configuration point of view were relatively desirable. Finally, suggestions have been made to improve the quality of education in this course.

    Keywords: quality, education, Architecture design, urban, civil engineering, Tabriz University
  • Mina Yazdanian*, Mohadeseh Joghatay Pages 379-396

    The aim of this study was to investigate the effect of using educational podcasts on academic achievement, learning motivation and creative learning. The statistical population included all students in Sabzevar in the academic year 1398-99 and the statistical sample of this study was 50 students of Sabzevar 2 who were selected by Purposeful sampling method and randomly divided into experimental groups (N = 25) and control (n = 25). The students in the experimental group were trained with educational podcasts and the students in the control group were trained with traditional training. Harter Learning Motivation Questionnaire, Torrance Creativity and Academic Achievement Questionnaire were used in pre-test and post-test. Performance data were analyzed using analysis of covariance. The results showed that the use of multimedia system of educational podcasts had a significant effect on academic achievement, intrinsic motivation to learn and creative learning of students social studies course.

    Keywords: Educational Podcast, Academic Achievement, Learning Motivation, Creative Learning
  • Akbar Saeednia, Firooz Mahmoodi*, Ali Imanzadeh, Kiumars Taghipour Pages 397-428

    The aim of this study was to design a STEM project-based curriculum model in primary school based on synthesis method. The statistical population included all valid scientific researches related to the subject that by regular searches in databases and based on inclusion and exclusion criteria 67 researches were selected for final review. A researcher-designed worksheet form was used to collect, record and report the initial research data. Findings were analyzed using Hurd (1983) seven-step model and open and axial coding method. To confirm the reliability, the Cohen's kappa coefficient formula was used, which was 79% of the agreement between the evaluators. Research findings show that the STEM project-based curriculum is a student-centered curriculum that defines a completely different role from the traditional curriculum elements in all curriculum elements.

    Keywords: Curriculum Model Design, STEM Project-Based Curriculum, Curriculum Elements